Innsbruck voor beginners

Innsbruck | bezienswaardigheden | Innsbruck bezoeken | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Innsbruck

Het weer wordt in Innsbruck mede bepaald door de Alpen die voor allerlei verschillende factoren zorgen die het weer hier kunnen benvloeden. Want hoewel de hoogte van Innsbruck zelf zeker meevalt (ongeveer 575 meter boven de zeespiegel), is de invloed van de bergen enorm. Zo zorgen ze in de winter regelmatig voor fhnwinden die de temperatuur zomaar ineens flink op kunnen stuwen en in de zomermaanden zorgen de bergen ervoor dat bewolking langer blijft hangen waardoor het meer regent. Kenmerkend voor het weer in Innsbruck is dan ook dat de zomermaanden aanzienlijk natter zijn dan de winter. Wie Innsbruck in de zomer bezoekt die moet daar wel rekening mee houden.

Innsbruck bezienswaardigheden

In een stad als Innsbruck kun je verschillende bezienswaardigheden, monumenten en musea bewonderen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Innsbruck op een rijtje gezet:
Innsbruck bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Als je naar het klimaat van Innsbruck kijkt dan zul je zien dat de stad eigenlijk een twijfelgeval is. Op basis van de langjarige klimaatstatistieken ligt Innsbruck op de grens van een gematigd zeeklimaat en een gematigd landklimaat. Dit is een typisch geval van een plek die eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt is als je naar het klimaatsysteem van Kppen-Geiger kijkt. Puur op basis van de statistieken ben je geneigd te zeggen dat er sprake is van een gematigd zeeklimaat. Sterker nog: de gemiddelde temperaturen wijken niet zoveel af van Nederland. Toch is het weerbeeld hier wel degelijk anders. Het weer in Innsbruck heeft de grilligheid die past bij de continentale klimaattypes. Zo kan een fhnwind de temperatuur in de winter ineens tot boven de 15 graden laten stijgen terwijl het 's nachts nog redelijk gevroren heeft. Ook zie je dat warme dagen in de zomer veel gemakkelijker afgestraft worden door een regen- of onweersbui.

Onvoorspelbaar

Wat je als bezoeker aan Innsbruck regelmatig zult ervaren is hoe onvoorspelbaar het weer is. De ligging in een langgerekt dal met aan weerszijden bergen zorgt ervoor dat buien en zonneschijn lastig te voorspellen zijn. Zelfs hebben we het regelmatig meegemaakt dat alle weerapps en weersites regen voorspelden tijdens een dag dat we Innsbruck bezochten en dat je gedurende de dag het moment dat het zou moeten gaan regenen steeds verder op zag schuiven. Uiteindelijk bleef de dag droog en hebben we de zon vrij veel zien schijnen, vooral in de middag die vooraf als nat voorspeld werd. Als je Innsbruck gaat bezoeken, in welk seizoen dan ook, moet je rekening houden met deze onvoorspelbaarheid van het weer. Kleed je in laagjes en zorg ervoor dat je schoeisel zowel op zonnig weer als op regen voorbereid is.

Aangename zomers

De zomermaanden zijn aangenaam in Innsbruck. De temperatuur ligt dan overdag rond een aangename 22 tot 24 graden, hoewel hier zeer slechts sprake is van een gemiddelde waarbij de werkelijke temperatuur flink af kan wijken. Sta er niet van te kijken als het de ene dag slechts 15 graden is en dat twee dagen later het volop zomers is met temperaturen die ruim boven de 25 graden Celsius uitkomen. Hoewel een regenbui altijd op de loer ligt wordt het weer in Innsbruck zeker als prettig ervaren in de maanden juli en augustus. Dankzij de regen die er dan regelmatig valt blijft de omgeving mooi groen maar krijgt ook smog amper de kans om vat te krijgen op de stad. Dat is vooral voor mensen die vanwege de frisse lucht naar Oostenrijk komen een goede bijkomstigheid.

Vrij koele winters

De wintermaanden zijn gemiddeld enkele graden koeler dan wat we in Nederland in de winter ervaren. Een duidelijk verschil is dat echt zachte winters zoals we die bij ons regelmatig meemaken minder vaak voorkomen in Innsbruck. De ligging binnen de Alpen zorgt ervoor dat de temperatuur wat gemakkelijker daalt. Nachtvorst wordt vaak gemeten in de maanden december tot en met februari, maar ook in oktober, november, maart en zelfs april kan het kwik zo af en toe eens onder het vriespunt dalen. Overdag ligt de maximumtemperatuur vaak rond of net iets boven het vriespunt. Het aantal uren met zonnig weer is dan ook aanzienlijk lager dan in de zomer. Somber weer met regelmatig sneeuwval is dan ook vrij gebruikelijk in december, januari en februari. Zelfs in april kan er nog sneeuw vallen.

Het voorjaar en najaar

De overgang van winter naar zomer en omgedraaid geschiedt via wisselvallige en wispelturige tussenseizoenen waarvan je nooit vooraf goed kunt zeggen wanneer ze beginnen en wanneer ze eindigen. Innsbruck kent vier seizoenen die niet duidelijk afgebakend zijn. Soms merk je dat de eerste aangename lente-dagen zich al vrij vroeg in maart laten zien, soms moet je wachten tot in april. Voor Innsbruck mag je de periode half maart tot half juni als voorjaar beschouwen en de periode september tot en met november als najaar beschouwen. Juni kan uitermate zomers verlopen, waardoor er sprake is van een korter voorseizoen. Beide tussenseizoenen zijn wispelturig, maar statistisch gezien ook niet te nat. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de maanden mei, juni, september en oktober ideaal voor mensen die in de buurt willen gaan wandelen.

Neerslag

Op een jaar valt er gemiddeld 850 tot 1000 millimeter neerslag in Innsbruck. Dit zijn echt langjarige gemiddeldes waar sommige jaren weleens flink van af willen wijken. Als er sprake is van een uitermate droog jaar dan betekent dit voor Innsbruck nog altijd wel dat er minstens zo'n zevenhonderd millimeter aan neerslag valt. Tijdens uitzonderlijk natte jaren kan deze hoeveelheid oplopen tot meer dan twaalfhonderd millimeter aan neerslag. De wintermaanden zijn de droogste maanden en de zomermaanden zijn de natste maanden van het jaar. In de winter valt een redelijk deel van neerslag in de vorm van sneeuw in plaats van regen. IJzel en hagel kunnen ook voorkomen. Per jaar sneeuwt het gemiddeld 50 tot 75 dagen terwijl er gemiddeld 100 tot 140 dagen op jaarbasis tenminste 0,1 mm regen valt.

Klimaattabel van Innsbruck

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, aantal dagen met neerslag en hoeveelheid neerslag per maand weer zoals ze over een recente periode van dertig jaar geregistreerd zijn in Innsbruck.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 2 C -5 C 3 uur 8 dagen 44 mm n.v.t.
februari 5 C -3 C 4 uur 7 dagen 41 mm n.v.t.
maart 10 C 0 C 5 uur 8 dagen 56 mm n.v.t.
april 16 C 4 C 6 uur 11 dagen 62 mm n.v.t.
mei 19 C 7 C 6 uur 13 dagen 87 mm n.v.t.
juni 21 C 10 C 6 uur 15 dagen 100 mm n.v.t.
juli 23 C 13 C 7 uur 17 dagen 137 mm n.v.t.
augustus 22 C 13 C 7 uur 16 dagen 111 mm n.v.t.
september 20 C 11 C 6 uur 13 dagen 78 mm n.v.t.
oktober 16 C 5 C 5 uur 9 dagen 53 mm n.v.t.
november 7 C 0 C 3 uur 11 dagen 60 mm n.v.t.
december 2 C -4 C 2 uur 5 dagen 52 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Innsbruck is een bestemming waar je eigenlijk het hele jaar naartoe kunt reizen. Wat de beste reisperiode voor Innsbruck is, is vooral afhankelijk van je reisdoel. Wie voor de wintersport komt die heeft in de maanden januari en februari de beste kans op goede sneeuw in de omgeving van Innsbruck. December is wat minder sneeuwzeker en de kwaliteit van de sneeuw kan in maart ook zeker te wensen overlaten omdat de sterker wordende zon de bovenste laag makkelijker laat smelten met als resultaat een ijzige laag als dit weer opvriest gedurende de nacht.

Ga je echt voor een stedentrip naar Innsbruck en wil je genieten van de middeleeuwse binnenstad, de musea en het goede leven in Innsbruck dan reis je het beste tussen mei en begin oktober naar Innsbruck. Fotografen hebben in mei en augustus over het algemeen het beste licht. In juni en juli is de zon net wat feller wat ook hardere schaduwen oplevert.

Meer info over Innsbruck

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Innsbruck:
Innsbruck in 24 foto's
Innsbruck informatie
Innsbruck nieuws & tips
Innsbruck weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Innsbruck

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy