Innsbruck bezoeken

Hoewel Innsbruck geen echte stedentripbestemming is zoals Wenen en Salzburg, mag de stad zich wel op voldoende belangstelling verheugen. Als je kijkt naar het aantal Nederlandse toeristen dan behoort Innsbruck tot de topbestemmingen van het land. Een groot verschil met vooral Wenen maar ook wel met Salzburg is dat Nederlanders vaak voor één dag naar Innsbruck gaan. Dat doen ze op een rondreis door Oostenrijk, maar vooral als dagtripje tijdens een vakantie in de regio. De drukste maanden voor een bezoek aan Innsbruck zijn dan ook de zomervakantie (juli en augustus) en de weken waarin het krokusvakantie is (meestal februari, soms ook nog maart). In seizoenen waarin Transavia rechtstreekse vluchten naar het internationale vliegveld van Innsbruck aanbiedt zie je dat het aantal toeristen in de stad ook toeneemt.Naar Innsbruck reizen

Je kunt met het openbaar vervoer naar Innsbruck reizen, maar het gros reist met de auto of het vliegtuig naar Innsbruck. Als je het met het openbaar vervoer wilt doen dan kun je dat doen met de trein of een combinatie van trein en bus. Je ben in pakweg 10 tot 12 uur vanuit Nederland naar Innsbruck gereisd. Het maakt natuurlijk wel uit wat je vertrekpunt in Nederland is en op welk moment je reist. Reken op gemiddeld zo’n drie tot vier keer overstappen als je met de trein reist.

Met de auto ligt Innsbruck op ongeveer 900 kilometers van Utrecht, die je bij normaal verkeer in ongeveer 8,5 tot 9 uur af zou moeten kunnen leggen exclusief je pauzes onderweg. Innsbruck is daarom voor de meeste automobilisten prima om binnen één dag naartoe te rijden. Als de wintersport je doel is dan moet je natuurlijk wel rekening houden met de kans op winterse omstandigheden onderweg die invloed kunnen hebben op je reisduur. Bij gladheid daalt de gemiddelde snelheid natuurlijk en als het ook nog eens druk is (denk bijvoorbeeld aan de zaterdagen van de krokusvakantie) dan zijn files al vaak het gevolg. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk. Eigenlijk kun je het beste ervoor zorgen dat je auto vanaf november tot half april van winterbanden voorzien is als je naar Oostenrijk reist.

Om in Oostenrijk op de snelwegen te mogen rijden heb je een tolvignet kopen. Die zijn te koop voor 10 dagen, 1 maand of voor een heel jaar. Het niet aanschaffen van een tolvignet levert je vrijwel zeker boetes op als je op de Oostenrijkse autosnelwegen gespot wordt. Je kunt vooraf je autobahnvignet voor Oostenrijk via internet kopen. Dat bespaart je (soms flinke) wachttijd voor de grens.

Per vliegtuig kun je uit verschillende routes en maatschappijen kiezen. Transavia vliegt in de winter vrij veel vanuit Amsterdam naar Innsbruck. Ook wordt er vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven en Rotterdam naar Innsbruck gevlogen. In de zomerperiode ligt de frequentie van vluchten een stuk lager. Met een overstap vliegen kan dagelijks. Maatschappijen zoals Austrian Airlines en Lufthansa hebben over het algemeen vrij gunstige reisschema’s naar Innsbruck. Vanwege de overstap ben je dan nog steeds tenminste drie uur onderweg terwijl de rechtstreekse vlucht ongeveer anderhalf uur in beslag neemt. Als je goedkope vliegtickets naar Innsbruck wilt hebben dan is het vaak een kwestie van op tijd boeken. Dat geldt zeker voor de drukkere periodes zoals tijdens schoolvakanties.

Bekijk vliegtickets van Transavia naar Innsbruck

Parkeren

Zoals in vrijwel iedere stad is het vinden van een parkeerplek op straat niet zo eenvoudig. Vooral in het drukkere centrum is het aantal parkeerplekken op straat relatief klein ten opzicht van de vraag. Daarom vind je gelukkig ook in Innsbruck voldoende parkeergarages die aan de vraag van parkeerplek kunnen voldoen. Het maakt niet uit waar dat je staat, betalen is eigenlijk vanzelfsprekend als je in Innsbruck parkeert. Op straat betaal je tot 20 uur ’s avonds terwijl je in de parkeergarages natuurlijk altijd moet betalen. Men is er in Innsbruck niet vies van om foutparkeerders weg te slepen of een wielklem te geven. Daarnaast is men vrij actief in het uitdelen van parkeerboetes aan mensen die niet (lang genoeg) betaald hebben waar dat wel zou moeten.

Parkeren in Innsbruck

Vervoer in Innsbruck

Eigenlijk kun je grote delen van Innsbruck gewoon te voet doen. Wie zich beperkt tot het centrum die heeft het voordeel dat het centrum vrij compact is. Eigenlijk heb je dan geen openbaar vervoer nodig, tenzij je conditie niet zo goed is of het weer eigenlijk niet geschikt is om langere stukken te lopen. Binnen de stad kun je gebruik maken van bussen en trams. Voor een enkele reis kun je kaartjes kopen bij de chauffeur. Het is echter goedkoper om een kaartje vooraf uit een automaat te halen.

Om op de bergen die Innsbruck omringen te gaan wandelen of wintersporten kun je gebruik maken van de bergtreinen en kabelbanen die je naar boven en eventueel weer naar beneden brengen. De prijzen variëren per bergbaan. De duurste is de Nordkettenbaan. Als je deze wilt gebruiken dan is een Salzburg Card veruit de beste optie, omdat de meerprijs ten opzichte van een retourrit slechts enkele euro’s is.

In Innsbruck heb je ook een toeristenbus die volgens het hop-on-hop-off systeem werkt. Je kunt dan gedurende de geldigheid van je ticket onbeperkt in- en uitstappen op deze toeristische busroute die je langs de hoogtepunten van Innsbruck brengt. Onder de naam Sightseer Innsbruck rijden de dubbeldekkerbussen een vaste route door Innsbruck. daarbij worden ook Schloss Ambras en de Tirol Panorama aangereden. Het grote voordeel van deze bus is dat je amper na hoeft te denken hoe dat je ergens komt. Je hoeft alleen maar op de juiste plekken uit te stappen. Onderweg word je door middel van een audiogids in acht talen geïnformeerd over de stad en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Meer info over de hop-on-hop-off bus

Vervoer in Innsbruck

Wintersport

Innsbruck ligt in een dal op een hoogte van pakweg 574 meter boven zeeniveau. Wie wil skiën of langlaufen die kan dat in de stad zelf daarom eigenlijk niet doen. Hoewel er in de winter wel geregeld sneeuw valt is de sneeuwzekerheid hier niet groot genoeg. Ook ligt de stad zelf niet op berghellingen. Wel zijn er veel mogelijkheden om te wintersporten in de directe omgeving van Innsbruck. Onder de naam Olympia SkiWorld bieden 9 verschillende skigebieden rondom Innsbruck een prachtige mogelijkheid voor beginnende en geoefende wintersporters om te skiën of te snowboarden. Met de Nordkette biedt Olympia SkiWorld zelfs één van de steilste skiroutes binnen Europa aan. Officieel begint het wintersportseizoen hier eind november en duurt het tot half april. Van de ruim tweehonderd kilometer aan skipistes bestaat iets meer dan de helft uit zogenaamde rode pistes. Blauwe pistes hebben een gezamenlijke lengte van bijna zestig kilometer en de zwarte pistes beslaan ongeveer dertig kilometer. Je kunt skipassen per skigebied kopen, maar je kunt ook een skipas kopen die je toegang biedt tot alle negen skigebieden.

Als je in Innsbruck overnacht dan krijg je van de accommodatie een gratis Innsbruck Welcome Card. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van de skibussen die je vanuit Innsbruck naar de verschillende skigebieden brengt. Op die manier combineer je het comfort van een verblijf in de stad met een heerlijke skivakantie in één van de mooiste wintersportregio’s van Oostenrijk. Zo kun je de ene dag lekker gaan skiën en als het een keer wat minder mooi weer is bezoek je gewoon één van de musea in Innsbruck of ga je lekker een dagje winkelen.

Waar overnachten in Innsbruck?

Als je van plan bent om meer dan één dag in Innsbruck door te brengen dan zul je moeten overnachten in of rondom Innsbruck. Er is een ruim aanbod van hotels, vakantiewoningen en andere accommodaties in Innsbruck. Daarnaast kun je ook overnachten in berghutten, op boerderijen en in pensions in de directe omgeving van de stad. Voor ieder budget is er wel een geschikte mogelijkheid te vinden om te overnachten. De beschikbaarheid en de prijzen verschillen wel per seizoen. hartje zomer en tijdens het wintersportseizoen is Innsbruck gemiddeld duurder dan in andere maanden. Onze voorkeur qua ligging heeft het om te overnachten in de Innenstadt van Innsbruck. Van daaruit kun je gemakkelijk te voet het grootste deel van de interessante straten, pleinen en bezienswaardigheden bezoeken. Ook ligt het treinstation dan op redelijke loopafstand en zijn er volop mogelijkheden om met het openbaar vervoer Innsbruck en de directe omgeving te verkennen.

Onze favoriete hotels in het centrum van Innsbruck zijn The PENZ Hotel, Hotel Innsbruck en het ruim vijfhonderd jaar oude hotel Schwarzer Adler Innsbruck. Vlak bij het station heb je het fraai vormgegeven aDLERS Hotel. Dit hotel opende in 2013 haar deuren en is niet alleen een architectonisch hoogtepunt, het is ook het hoogste hotel in het centrum van Innsbruck. Daarom heb je vanaf het dakterras een fraai panoramisch uitzicht over de stad en over de directe omgeving van Innsbruck. Vooral op het moment dat de bergtoppen besneeuwd zijn levert dat een prachtig sfeerbeeld op. Een nadeel is dat de directe omgeving van het station wat minder sfeervol is dan het oude centrum dat op ongeveer een kwartier lopen ligt.

Goedkoop overnachten doe je vooral door hotels uit te zoeken die niet direct in het toeristische hart van de stad liggen. Zeker als je je beperkt tot de wat kleinschaligere simpele accommodaties dan moet het zeker mogelijk zijn om een aantrekkelijk geprijsde accommodatie te vinden. Daarnaast is parkeren dan vaak ook goedkoper of zelfs gratis, wat een pluspunt is als je met de auto bent.

Waar overnachten in Innsbruck?

Innsbruck Card

Als je vrij veel wilt gaan zien en doen in Innsbruck dan moet je zeker de aanschaf van een Innsbruck Card overwegen. Deze toeristenkaart is vaak veel voordeliger dan wanneer je losse entreetickets tot bezienswaardigheden, musea en attracties koopt. Je kunt de Innsbruck Card kopen voor een periode van 24, 48 of 72 uur. Het gaat in dit geval echt om het aantal uren, dus niet om het aantal kalenderdagen. je tijd gaat in op het moment dat je de kaart voor het eerst gebruikt. Is dat bijvoorbeeld om twee uur ’s middag, dan mag je een 24-uurs kaart tot de volgende dag 14:00 uur gebruiken.

Je kunt met de Innsbruck Card gratis naar binnen bij topattracties en musea zoals Museum Gouden Dak, de Stadtoren, de Keizerlijke Hofburg, de Alpenzoo en Slot Ambras. Daarnaast heb je gedurende de geldigheid van de kaart recht op gratis deelname aan het openbaar vervoer binnen de stad. Wil je naar Swarovski Kristalwelden in Wattens? De transferbus en de entree zijn gratis voor wie een Innsbruck Card heeft. Daarnaast mag je ook een berg- en dalrit maken met een bergtrein zoals bijvoorbeeld de Nordkettenbaan. Een los kaartje voor die bergtrein is al bijna net zo duur als een 24-uurs Innsbruck Card!

Je kunt de Innsbruck Card vooraf via internet aanschaffen. Hier vind je ook meer info over de prijzen en alle voordelen die je hebt.

Winkelen

Als je in Tirol je vakantie viert dan is Innsbruck veruit de beste plek om te gaan winkelen. De omringende dorpen hebben een beperkt winkelaanbod dat vooral bestaat uit eerste levensbehoeftes, kleding en wat lokale producten. In een stad als Innsbruck heb je te maken met een volledig aanbod van winkels, waarbij het hele spectrum van leuke kleine lokale boetiekjes tot aan de grote ketens zoals Primark voorbijkomt. De winkels die zich wat meer op toeristen richten vind je vooral in de oude binnenstad. Lokale lekkernijen, leuke souvenirs en authentieke regionale en nationale producten worden volop verkocht vanuit de eeuwenoude panden in het hart van Innsbruck. Daarnaast kent Innsbruck verschillende winkelstraten, winkelcentra en passages zoals de overdekte Rathausgalerien, het Kaufhaus Tyrol, het Sillpark (hier zit de populaire Primark winkel) en het buiten het centrum gelegen DEZ Einkaufszentrum. De deels autovrije Maria-Theresien-Strasse mag als dé winkelstraat van Innsbruck beschouwd worden

Rathausgalerien

Prijstechnisch is Innsbruck niet goedkoper of duurder dan Nederland. Sommige artikelen zullen wat wat voordeliger te vinden zijn in Innsbruck terwijl je voor iets anders weer net wat meer betaalt. Als je echt een koopjesjager bent dan zijn er interessantere bestemmingen om te winkelen. Wat Innsbruck echter zo leuk maakt om te winkelen is dat het aanbod vaak net wat anders is dan in Nederland. Hierdoor kun je nou net tegen die ene leuke jas aanlopen die in Nederland niet in de schappen staat. De uitdaging is natuurlijk om lokale producten te vinden die jij de moeite waard vindt. Dat kan Tiroler kleding zijn, lekker Tiroler ham of schnapps die uit de directe omgeving van Innsbruck komt.

Wil je op zondag gaan winkelen in Innsbruck? Houd er dan rekening mee dat de meeste winkels gesloten zijn op zondag. Uitzonderingen zijn speciale koopzondagen. Daarnaast zijn de winkels in de binnenstad die zich echt op toeristen richten zoals souvenirshops vaak wel geopend op zondag.

winkelen in Innsbruck

Eten en drinken

In een typisch Tiroler stad als Innsbruck is het natuurlijk de Tiroler en Oostenrijkse keuken die overheerst. Omdat er veel boerenbedrijven actief zijn in de regio en de natuur veel van haar lekkernijen schenkt aan de mensen zal het niemand verbazen dat aangename lekkernijen zoals vlees, bosvruchten, honing en zuivel op verschillende manieren als lekkernijen aangeboden worden. Ook zijn de lokale bakkers in staat om fantastische brood- en banketspecialiteiten te bereiden voor hun klanten. Wat dat betreft is Oostenrijk één van de beste landen ter wereld en natuurlijk merk je dat ook in Innsbruck. Waar men in Italië de osteria’s kent waar lokale vleeswaar en kaas aangeboden wordt daar heeft men in Innsbruck ook een soort van soortgelijke winkels. Een mooi voorbeeld daarvan is de Tiroler Speckeria waar je niet alleen verse lokale vleeswaren kunt halen om mee te nemen, maar ook ter plaatse kunt genieten van een heerlijke vleeswarenschotel met een aangenaam drankje erbij.

Naast de Oostenrijkse keuken zijn ook buitenlandse restaurants volop vertegenwoordigd in Innsbruck. Omdat Italië redelijk vlakbij ligt zal het niemand verbazen dat de mondiaal zo geliefde Italiaanse keuken volop te vinden is in een stad als Innsbruck. Pizza en pasta zul je dan ook veel zien naast de schnitzels, käsespätzle en rostbraten. Ook van andere wereldkeukens zoals Thais, Japans en Mexicaans kun je volop genieten in Innsbruck.

Als drank zijn natuurlijk de Oostenrijkse wijnen populair om een gerecht te begeleiden. Daarnaast is bier populairder dan ooit tevoren. Naast pils kun je ook andere biersoorten drinken waarbij Weissbier het erg goed doet in Innsbruck. Als aperitief wordt Aperol Spritz veel gedronken in Innsbruck. Natuurlijk kun je ook allerlei soorten frisdrank drinken in Innsbruck. Cola, sinas en limonade worden niet alleen als zelfstandige dranken aangeboden. Ze worden ook gemixt met elkaar of met alcoholische dranken zoals bier (Radler) of rode wijn (Cola-Rot).

Eten en drinken