Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Innsbruck op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Innsbruck, Tirol of Oostenrijk kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Innsbruck (en elders in Oostenrijk) is 112. Dit is het algemene alarmnummer dat je belt in geval van nood. Er zijn ook losse alarmnummers voor de losse diensten: 122 voor de brandweer, 133 voor de politie en 144 voor de ambulance.

Drinkwater

Het kraanwater is in Innsbruck uitstekend te gebruiken als drinkwater. Het is dus niet noodzakelijk om flessen met mineraalwater te kopen. Wie gaat wandelen in de bergen rondom Innsbruck die doet er slim aan om water mee te nemen. Dat kan zowel mineraalwater zijn als water dat uit de kraan komt. Op een paar plekken in de stad vind je fonteintjes waar je water uit kunt drinken of waar je je bidon mee kunt vullen.Elektriciteit

In Innsbruck worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Innsbruck reist.

Excursies & tours regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Innsbruck bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Innsbruck.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Innsbruck
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Innsbruck via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Innsbruck via Tiqets

Feestdagen

In Innsbruck worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en ook de winkels gesloten zijn. In sommige gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Innsbruck wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria-Hemelvaart
26 oktober – Nationale Feestdag
1 november – Allerheiligen
8 november – Maria-Ontvangenis
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Fooien

Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte in Innsbruck. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas.

Geld

De euro is het wettige betaalmiddel in Innsbruck (en de rest van Oostenrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Wenen op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen. Visa en Mastercard worden vaker geaccepteerd dan American Express. Sommige winkels, en dan met name de toeristenwinkels, rekenen een kleine vergoeding als je een klein gedrag met een creditcard wilt betalen.

In Innsbruck zul je redelijk wat geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Vaak is de limiet van wat je per dag op mag nemen beperkt.

Internet

Met je Nederlandse of Belgische abonnement kun je binnen je normale bel- en databundel bellen en internetten in Innsbruck. Aan data kunnen wel beperkingen zitten, check dat voor de zekerheid bij je provider als je daar enige twijfels over hebt. De kwaliteit en snelheid van internet via het mobiele netwerk is niet constant in Innsbruck. Soms heb je zeer traag internet wat meerdere oorzaken kan hebben. Daarom is het soms slimmer om via een gratis wifi-netwerk online te gaan. Vaak wordt dit gratis aan gasten aangeboden door bars, restaurants en hotels.

Let op de veiligheid als je via wifi op het internet gaat. Niet ieder wifi-netwerk is even veilig. Het is daarom aangeraden om vertrouwelijke info zoals het invullen van wachtwoorden en internetbankieren niet via een wifi-netwerk doen.

Reisdocumenten

Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren en naar Innsbruck te reizen. Vanwege vluchtelingen of terreurdreiging kunnen er tijdelijke grenscontroles ingesteld zijn.

Ga je vliegen dan dien je je echter wel naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.

Taal

In Innsbruck spreekt men Duits. Hoewel je zeker een duidelijk dialect zult waarnemen, bestaat er geen taal die ‘Oostenrijks’ heet. Als toerist kun je op toeristische plekken zoals hotels, bij belangrijke bezienswaardigheden en musea, in de restaurants in het centrum van Innbruck, bij taxi’s en in souvenirwinkels vaak ook prima in het Engels communiceren. Als je wat Duits kent maakt dat het wel gemakkelijker om te communiceren in Innsbruck.

Tolvignet

Om op de Oostenrijkse snelwegen en belangrijkste autowegen te mogen rijden heb je een tolvignet nodig. Dat moet je al geregeld hebben voor je Oostenrijk binnenrijdt. Je kunt de tolvignetten voor Oostenrijk op verschillende manieren kopen. De handigste manier is gewoon via internet. Doe dat wel op tijd, zodat je niet weg hoeft te rijden zonder vignet. Je kunt het tolvignet ook kopen bij de ANWB of bij tankstations voordat je bij Oostenrijk arriveert.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Innsbruck. De zomertijd en wintertijd in Innsbruck lopen gelijk met die in Nederland en België.

Veiligheid

Innsbruck is een relatief veilige stad binnen een land dat je ook als veilig mag beschouwen. Toch zijn er wel wat risico’s die ook in Innsbruck van toepassing zijn. Zo kun je als toerist een prooi zijn voor dieven die op allerlei manieren toeslaan. Zakkenrollerij is de meest voorkomende variant van diefstal. Let daarom goed op je spullen en geef potentiële dieven eigenlijk geen kans als dat mogelijk is. Let er ook op dat je geen waardevolle spullen of geld onbeschermd op je hotelkamer of andere soort accommodatie achterlaat. Hoewel de kans niet enorm groot is kun je het risico op diefstal beperken door gebruik te maken van een kluis.