Bezienswaardigheden in Innsbruck

Als je een bezoek aan Innsbruck brengt hoef je je geen moment te vervelen. Voor iedereen en voor ieder reisseizoen is er voldoende te zien en te doen in de stad. Mensen die actief bezig willen zijn die zullen het vooral moeten zoeken in de bergen die direct rondom Innsbruck liggen, terwijl liefhebbers van musea, cultuur en historie vooral binnen Innsbruck zelf helemaal aan hun trekken zullen komen.

Op deze pagina hebben we de bezienswaardigheden, activiteiten en attracties op een rijtje gezet in Innsbruck die volgens ons de moeite waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Innsbruck bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Innsbruck.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Innsbruck
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Innsbruck via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Innsbruck via TiqetsHet Gouden Dak

Op een prominente plaats aan één van de gezelligste pleinen van Innsbruck, bevindt zich het Gouden Dak. Dit bescheiden dak is groots in zijn schittering. Want wanneer de zon op het gouden dak weerkaatst is dit symbool van de stad een plaatje om te aanschouwen. Het ‘Goldenes Dachl’ van Innsbruck dateert uit de vijftiende eeuw en maakt deel uit de Habsburgse dynastie. Destijds was het onderdeel van een bouwwerk dat in opdracht van keizer Maximiliaan I werd gebouwd. Het dak telt maar liefst 2657 vergulde koperen dakpannen. Deze pronkkerker, zoals het werd genoemd, diende vooral als uitzicht over het levendige plein. Vanaf het Gouden Dak heb je dan ook een keizerlijk uitzicht. In het Gouden Dak Museum wordt de geschiedenis van deze erfenis uit het verleden op informatieve wijze uit de doeken gedaan. Daarnaast kun je op chronologische volgorde de ontwikkeling van de stad Innsbruck volgen en krijg je een kijkje in het dagelijkse leven uit die tijd. Natuurlijk horen de schaduwkanten, waaronder openbare verbrandingen, gevechten en terechtstellingen hier ook bij. Kinderen kunnen de geschiedenis op gepaste wijze volgens middels creatieve spellen en op andere speelse manieren.

Het Gouden Dak

Hofkerk

De in gotische stijl opgetrokken ‘Hofkirche’ van Innsbruck trekt jaarlijks vele bezoekers naar de stad. Zeker met het aangrenzende franciscaner klooster vormt de Hofkerk een top bezienswaardigheid in het oude centrum van de stad. De Hofkerk werd al in de zestiende eeuw gebouwd onder leiding van keizer Ferdinand I. Als kleinzoon van keizer Maximiliaan I besloot hij in 1553 een kerk te laten bouwen om daarin een praalgraf voor zijn grootvader te realiseren. Hoewel hij hier niet echt ligt begraven, trekt het graf zeer veel toeschouwers. Het lichaam van Maximiliaan I is werkelijk ondergebracht in Wiener Neustadt, waar hij werd geboren. Rondom het graf in de Hofkerk staan acht-en-twintig zwarte beelden die familie en voorgangers vertegenwoordigen. Deze beelden leverden de kerk de bijnaam ‘Schwarzmander-Kirche’ op. De marmeren reliëfs vertonen verschillende episodes uit het leven van Maximiliaan I. Voor het ontwerp van de Hofkerk nam Ferdinand I de architect Andrea Crivelli aan. En als bouwmeester werd een telg uit de bekende Türing familie aangesteld, namelijk Nikolaus Türing der Jüngere die na diens overlijden in 1558 werd opgevolgd door Marx della Bolla.

Schloss Ambras

Het bekende kasteel ‘Schloss Ambras’ is gelegen op een hoge rots. Oorspronkelijk stond hier kasteel Andechser, maar die werd in de twaalfde eeuw verwoest. Het huidige kasteel Ambras werd omstreeks de zestiende eeuw gebouwd. Hier huisvestte verschillende vorsten zich en ontstond er door de tijd heen een uitmuntende collectie kunst, curiosa en andere bijzondere verzamelingen. Na de laatste bewoner, gouverneur aartshertog Karl Ludwig, is het kasteel in verval geraakt. Daarna kwam het in het bezit van de Republiek Oostenrijk om vervolgens in 1950 als een dependance van het Kunsthistorische Museum van Wenen te worden ingericht. Vandaag de dag kun je er dan ook genieten van uiteenlopende kunst, waaronder houtsnijwerk, portretten, een oud badhuis, wandschilderingen en de oude St. Nicholos Kapel. Met name de Spaanse Hall is behoorlijk indrukwekkend.

Schloss Ambras

Bergisel

Op de ruim 741 meter hoge Bergisel heuvel zijn een aantal interessante bezienswaardigheden te ontdekken. Wanneer je de stad in komt rijden wordt je aandacht namelijk direct getrokken naar de hoger gelegen Bergisel Schanze. Deze skischans steekt hoog boven de stad uit waardoor het silhouet prachtig zichtbaar is in de bergachtige omgeving. Dit stukje moderne architectuur is afkomstig van architect Zaha Hadid. Deze Brits-Irakese dame heeft inmiddels een imposante portfolio en indrukwekkende prijzen mogen ontvangen. Een van haar laatste ontwerpen is te zien in de haven van Antwerpen in België, namelijk het ‘Havenhuis’ hoofdkwartier. De huidige Bergissel skischans werd omstreeks 2003 geopend. Daarmee werd de voorgaande schans, die dienst deed tijdens de Olympische Winterspelen van 1964 en 1976, vervangen. Vanaf de 746 meter hoge berg Bergisel kun je naast het genieten van spannende sprongen ook terecht in het panoramische restaurant, het observatiedek of één van de vele evenementen die er georganiseerd worden. In het museum van Berginsel kom je overigens alles te weten over onderwerpen als sport, cultuur, natuur en geschiedenis. Ook bevindt zich op de Berginsel heuvel het Tirol Panorama met Kaiserjägermuseum. Op de onderstaande site vind je meer informatie over een combi-ticket.

Tiroler Volkskunstmuseum

Aan de Universitätsstraße nummer 2 in Innsbruck bevindt zich het Tiroler Volkskunstmuseum. Dit museum heeft zich gespecialiseerd in het verzamelen van voorwerpen die te maken hebben met kostuums, oude ambachten, festivals, religie, magie en andere verschillende culturele onderwerpen uit het verleden van Tirol. Het Tiroler Volkskunstmuseum is gevestigd in een voormalig franciscanenklooster, waarvan de deuren in het jaar 1929 voor het publiek open gingen.

Tiroler Volkskunstmuseum

Arsenaal Museum

Aan de Zeughausgasse kun je het Arsenaal Museum bezoeken. Dit Zeughaus museum heeft een collectie met prehistorische voorwerpen. Je kunt er van alles te weten komen over de vrijheidsstrijd van 1809, de zilvermijnen en de zoutwinning. Het Zeughausmuseum is onderdeel van het Tiroler Landesmuseen, die bestaat uit vijf locaties. De andere musea zijn het Ferdinandeum, Tiroler Volkskunstmuseum, Hofkirche en Tirol Panorama en Kaiserjägermuseum. Al deze musea staan in het teken van Tirol, de natuur, kunst, geschiedenis, economie en techniek.

Hofgarten

Het schitterende park Hofgarten is een erfenis uit de geschiedenis. Het park behoorde eens als tuin toe aan de keizers en keizerinnen en andere hooggeplaatste gasten. Een aantal van de planten en bomen die in het park aanwezig zijn, werden geplant door keizerin Maria Theresa. Pas in de negentiende eeuw werd Hofgarten toegankelijk voor de inwoners en bezoekers van de stad Innsbruck. Inmiddels is het park niet meer uit de samenleving weg te denken. Men komt hier vooral om te ontspannen en/of te wandelen en het bezoeken van de speeltuin. Regelmatig worden er concerten gehouden en kun je er bijvoorbeeld een potje schaken met het grote schaakspel wat in de tuinen is opgesteld. Ook voor een hapje en/of een drankje kun je uitstekend terecht hier.

Hofgarten

Het Tirol Panorama met Kaiserjägermuseum

Omstreeks 1896 werd het 360 graden zichtbare schilderij ‘Tirol Panorama’ ontwikkeld, waarbij je zicht krijgt op de Tiroolse vrijheidsstrijd van 13 augustus 1809. De kunstenaar die verantwoordelijk is voor dit schitterende werk is Zeno Diemer uit München. Dit prachtige panorama is tevens verbonden met het ondergrondse Kaiserjägermuseum. In dit museum krijg je een goede indruk over de militaire geschiedenis zoals die tussen de achttiende en de twintigste eeuw plaatsvond. Denk hierbij aan een collectie met vlaggen, wapens, uniformen, boeken, foto’s, kaarten en schilderijen. Het modern vormgegeven Kaiserjägermuseum, wat op steenworp afstand van de skischans Berginsel ligt, is ontworpen door het architectenkantoor Stoll Wagner.

Dom van Innsbruck

Direct naast het paleis Hofburg bevindt zich de Dom van Innsbruck. Deze rooms-katholieke kathedraal wordt ook wel ‘Dom Sankt Jakob’ of Domkerk Sint-Jacob genoemd. Tijdens de middeleeuwen behoorde deze kathedraal tot de drie belangrijkste pelgrimsoorden binnen het christelijke geloof. De aller bekendste is natuurlijk de kathedraal van Santiago de Compostella die het eindpunt van de pelgrimsroute markeert.
De Dom van Innsbruck werd in de huidige staat gebouwd omstreeks de achttiende eeuw. Maar er zijn documenten die al naar de Dom van Innsbruck verwijzen omstreeks de twaalfde eeuw. De Dom van Innsbruck laat zich nu omschrijven als een in barokke stijl opgetrokken kathedraal. In de Dom zijn prachtige fresco’s en het grafmonument van Maximiliaan III te bewonderen. Maar ook het orgel en de rijkelijk gedecoreerde kansel zijn bewonderenswaardige bezienswaardigheden.

Dom van Innsbruck

Keizerlijke Hofburg

Ooit diende de keizerlijke burcht Hofburg als de zetel van Tiroler landsheren en was het heel lang in het bezit van de Habsburgers. Inmiddels is het een toeristische bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt. Liefhebbers kunnen nu genieten van de bouwplannen en ideeën zoals keizerin Maria Theresia ze heeft laten realiseren. De duidelijke rococostijl is behoorlijk aanwezig en ook de keizerlijke vertrekken en de alom aanwezige kunst zijn een lust voor het oog. Middels een audiotour krijg je informatie over de verschillende vertrekken en episodes uit de geschiedenis.

Nordkette

‘The juwel of the Alps’ wordt de Nordkette van Oostenrijk ook wel genoemd. Dit schitterende bergachtige natuurpark is onderdeel van Karwendel Nature Park en staat bekend om de vele mogelijkheden. Het gebied leent zich namelijk uitstekend voor het maken van mooie wandelingen, uitdagende klimtochten, mountainbike routes en natuurlijk in de winter als wintersport bestemming. Vanuit Innsbruck kun je heel eenvoudig met de kabelspoorbaan ‘Hungerbugbahn’ naar een bestemming boven op de berg. Innsbruck en andere plaatsen in Tirol zijn veelal voorzien van zo’n kabelbaan die soms geheel of deels over een verticaal spoor lopen. De Nordkettebahn brengt je zelfs nog verder de berg op. Deze kabelbaan brengt je in minder dan twintig minuten in de Alpen, waar het avontuur kan beginnen. Onderweg wordt je steevast getrakteerd op een magisch uitzicht over de regio.

Op de officiële website lees je meer info.

Nordkette

Alpenzoo

Jong en oud kan zich prima vermaken in de Alpenzoo van Innsbruck. Deze dierentuin ligt op zo’n zeven-honderd-vijftig meter hoogte en is omringt door het bergachtige landschap van Tirol. De vier hectare zijn gevuld met dieren die in het Alpen gebied voorkomen. Denk hierbij aan boerderij dieren, wolven, otters, steenbokken, lynxen, marmotten, elanden herten en bevers. Daarnaast zijn er ook nog verschillende reptielen, vogels en diverse vissoorten te bewonderen.

Triumphpforte

Op de kruising van de Maria Theresa straat, Leopold straat en Salurner weg, tussen de moderne architectuur van tegenwoordig, bevindt zich de Triumphpforte van Innsbruck. Deze triomfboog werd gebouwd in 1765 ter ere van het huwelijk tussen aartshertog Leopold II en Maria Ludovica. In de decoratie van de triomfboog zijn symbolen van de Habsburgse monarchie te vinden, alsmede het bruidspaar zelf, de beeltenis van Maria Theresia, Franz Stephen en hertog Karel van Lotharingen en diens vrouw.

Triumphpforte

Tiroler Landesmuseum

Al in 1823 werd het Tiroler Landesmuseum opgericht. Destijds werd het ‘Tyrolean Provincial Museum’ genoemd. Dit opgezette museum werd opgericht als vereniging met als doel het bevorderen en stimuleren van duurzame ontwikkelingen in kunst, cultuur, wetenschap en onderzoek. Als initiatiefnemer heeft aartshertog Johann Baptist Josef Fabian Sebastian van Oostenrijk een waardevolle geschenk achtergelaten. Inmiddels is het Tiroler Landesmuseum uitgegroeid tot een begrip met maar liefst vijf locaties. De bindende factor tussen de vijf locaties (Ferdinandeum, Tiroler Volkskunstmuseum, Hofkirche, Zeughaus en Tirol Panorama en Kaiserjägermuseum) is het delen van ervaringen en informatie over de Tiroolse cultuur, natuur, geschiedenis, economie, techniek en kunst. Het is daarbij vooral een plek waar informatie, wetenschap en de ontmoeting samenkomen.

Stadstoren

Aan het zelfde plein als waar het Gouden Dak van Innsbruck zich bevindt, kun je de Stadstoren bezoeken. Voorheen werd de ‘Stadtturm’ van Innsbruck gebruikt om de inwoners van de stad te kunnen waarschuwen voor brand of andere gevaren. Later was ook de tijd erop zichtbaar. Onder de ingang van de toren kun je een kaartje kopen die je de toegang verschaft tot de middeleeuwse stadstoren. Op de eerste verdieping wordt middels een fotocollectie de geschiedenis van de toren verteld en daarna kun je aan de behoorlijk inspannende klim beginnen. De 133 treden leiden je de weg naar boven, waarvandaan de een drie-honderd-zestig graden panorama uitzicht hebt over de stad. Verschillende borden vertellen je daar welke gebouwen je kunt zien. De toren meet ongeveer één-en-vijftig meter. Het platform is echter twintig meter lager.

Stadstoren